Задать свой вопрос   *более 50 000 пользователей получили ответ на «Решим всё»

Задача 45782 11. У чому спільні й відмінні ознаки в...

Условие

11. У чому спільні й відмінні ознаки в розвитку країн Азії, Африки й Латинської Америки?

история 10-11 класс 1484

Все решения

Більшість країн Азії та Африки на початку 20 століття продовжували існувати в статусі колоній індустріальних держав. Метрополії, незважаючи на капіталістичну епоху, продовжували експлуатувати колоніальні землі класичними феодальними методами: насильницьке вивезення дорогоцінних металів, створення системи работоргівлі, високе натуральне і грошове оподаткування.
Аграрне перенаселення в ряді регіонів призвело до справжньої катастрофи. Використання всіх земель, придатних для сільськогосподарського виробництва, вирубка лісів, виснаження джерел прісної води породили проблему урбанізації.

Під тиском демографічного вибуху і політики урядів, спрямованої на модернізацію суспільства, традиційний уклад життя почав руйнуватися. Нові відносини співіснували зі старими суспільними, економічними і політичними відносинами. Економіка стала багатоукладною, соціальна структура-строкатою, причому більша частина населення опинилася в перехідному маргінальному стані. Це призводило до соціально-політичної нестабільності. Відбувалися революції, державні перевороти, військові заколоти, громадянські війни, міждержавні, національні конфлікти. Все це стало характерною рисою розвитку країн Азії, Африки, Латинської Америки.
У порівнянні з країнами Азії та Африки, держави Латинської Америки мали більш серйозними передумовами для економічного і технічного розвитку. Абсолютно всі країни Латинської Америки звільнилися від влади метрополій ще в 19 столітті і в цей же період придбали державну незалежність.

Перша половина 20 століття ознаменувалася промисловим підйомом будувалися нові фабрики і заводи, посилено розвивалося сільське господарство, створювалися нові залізничні колії (загальна довжина залізниці Чилі в кілька разів перевершувала довжину китайських шляхів).

Латинська Америка стала світовим лідером з експорту рослинної та тваринної продукції. До початку Другої світової війни регіон користувався матеріально-технічною підтримкою США і європейських держав.

Але, незважаючи на видиме зростання економіки, розвиток країн Латинської Америки затьмарювала влада диктаторських режимів, які проіснували в регіоні фактично до кінця 20 століття. У багатьох країнах в 30-х роках була встановлена Військова тоталітарна диктатура.

Написать комментарий

Меню

Присоединяйся в ВК